En speciell klänning för cocktail-timman

En cocktailklänning
Cocktailklänning

Från slutet av 1920-talet blev kvinnor mer synliga i sociala sammanhang. Det banade väg för nya modetrender och i slutet av 1940-talet myntade Christian Dior begreppet cocktailklänning om de korta klänningar som blivit populära hos moderna kvinnor. Nu blev det fritt fram att marknadsföra mode i kombination med termer som hade med cocktails och fester att göra.

Redan i slutet av 1920-talet hade kvinnor börjat ta för sig mer i det sociala livet. Trenden tog fart i USA med ”the drinking woman”. Denna moderna kvinna stod i stark kontrast till den strikt hållna kvinnan från den Edvardianska epoken och syntes ute i svängen, ofta med ett drinkglas i handen och iklädd en mantelliknande klänning med matchande hatt, skor och handskar. Denna typ av kreation kallades cocktaildräkt och blev tjugotalets uniform för den framåsträvande och modemedvetna kvinnan.

Cocktailpyjamas

Efter första världskriget var den franska modevärlden starkt beroende av amerikanska kunder men även av att amerikanska butiker och modehus kopierade och sålde franska modekreationer. Franska modedesigners brydde sig föga om cocktaildräktens utformning utan införde ett annat plagg som blev mycket populärt, en slags pyjamas som var bekväm och passande vid privata eftermiddagsbjudningar där cocktails serverades.

De franska plaggen var dock dyra och förbehållna de välbärgade. Amerikanska medelklasskvinnor läste magasin som Vanity Fair och American Vouge och inpirerades av annonser med mindre exklusiva plagg. Nya material och modeller fick sitt genomslag, även medelklassen ville ha kläder för cocktailpartyn som skilde sig från vardagsklädseln. I stället för ull och gabardin fanns nu kläder i silke och satin för festligare tillfällen. Till cocktailplaggen hörde ofta en elegant liten hatt.

Christian Diors cocktailklänning

I den ekonomiska krisens spår i början av 1930-talet blev kläddesignen mer sparsmakad med enkla strömlinjeformade silutetter samtidigt som accessoarer blev allt viktigare. Både stora ”vagnshjulshattar” och lite slappare filthattar var accepterade på cocktailbjudningar. Långa handskar var obligatoriska under alla eftermiddags- och kvällsbjudningar och det blev populärt att böra broscher och pins vid cocktailpartyn.

I slutet av 1940-talet myntade Christian Dior för första gången ordet cocktailklänning. Marknadsföringen inriktades nu på att kombinera modet med ord som hade med cocktail att göra. Cocktailorigandi och cocktailbomull, cocktailset, martinitryckta heminredningstyger m m blev en del av den amerikanska cocktailkulturen.

Än i dag är cocktailklänningen gångbar i många sammanhang. Den finns i ett otal varianter och beskrivs på Wikipedia som en elegant aftonklänning, som längst når ner till vaderna och används på cocktailpartyn och vid halvformell smokingklädsel. Den är ofta lite elegantare skuren vid halsringningen, axelpartiet och ärmarna eftersom det är de delar som framträder i trängseln vid cocktailpartyn.